
Krostini su avokadais ir avinžirniais
Vienas iš užkandžių, kur avokadas dera idealiai - krostini su avinžirniais ir saulėje džiovintais pomidorais, kuris taip pat puikiais tiks Jūsų šventiniam stalui.

Vienas iš užkandžių, kur avokadas dera idealiai - krostini su avinžirniais ir saulėje džiovintais pomidorais, kuris taip pat puikiais tiks Jūsų šventiniam stalui.

Antroji kelionės diena saulėtoje Ispanijoje. Šį kartą turėjome misiją - perduoti Lietuvos trispalvę lietuvaičiui, gyvenančiam Granadoje ir atiduodančiam daugybę savo darbo valandų tam, kad „Mangų Mango“ bendruomenę pasiektų geriausi Ispanijos vaisiai ir daržovės.

Visi dažniausiai renkamės tradicinius ir visiems gerai pažįstamus receptus, tačiau šiais metais nusprendėme šiek tiek paeksperimentuoti ir į patieklaus įtraukti daugiau egzotikos. Vienas iš tokių receptų - humusas su kariu ir mangais. Niekada nebūtume pagalvoję, kad šie skoniai taip nuostabiai dera tarpusavyje. Išbandėme ir dalinamės su Jumis!

Šįkart norime jus pakviesti į kelionę, po Ispanijoje, Mursijos regione esantį, "Moyca" vynuogyną. Šiandien, tai vienas didžiausių vynuogynų Europoje, eksportuojantis savo derlių į daugybę šalių, tarp jų ir Lietuvą. Būtent iš šio ūkio atkeliauja visų pamėgtos besėklės vynuogės, tokios kaip "Cotton Candy", "Candy Snaps", "Muscat" ir daugelis kitų.

Turbūt esat girdėję, ragavę ir patys namuose gaminę bananų duoną. O ar teko gaminti taip vadinamą „duoną“ iš datulių? Datulės – ne tik gardus užkandis, kurį patogu pasiimti į darbą, mokyklą ar žygį. Jos puikiai tinka kepiniams, desertams, o kartais – tiesiog pasimėgauti šalia kavos ar arbatos puodelio.

Dažnai geriausi atradimai gimsta iš drąsių, o kartais - ir netikėtų derinių. Esame įpratę prie klasikinių šokolado ir riešutų duetų, tačiau kartais verta paieškoti įdomesnių posūkių. Šis receptas yra būtent apie tai - apie pažįstamų skonių pavertimą kažkuo nauju ir intriguojančiu, nebijant eksperimentuoti. Riešutų ir šokolado saldumą maloniai papildo mangų saldžiarūgštės natos. Būtent šis netikėtas akcentas paverčia paprastus sausainius kur kas įdomesniais.

Anona (lot. Annona) – annoninių šeimos vaisius. Šių egzotinių vaisių yra keliolika rūšių, tačiau dažniausiai į Lietuvą atkeliauja cherimoya (Annona cherimola) arba saldžioji anona (Annona squamosa). Abi jos žavi gaiviu aromatu, švelniu saldumu ir išskirtiniu skoniu.

Šis receptas ne tik greitai pagaminamas, bet ir kupinas gerųjų maistinių medžiagų, kurios padeda išlaikyti energiją tiek mažiesiems, tiek suaugusiems.

Keptos figos su fetos sūriu, medumi ir alyvuogių aliejumi – tai klasikinis Graikijos skonis, kuriame saldumas dera su lengvu sūrumu ir subtiliomis žolelėmis. Figos kepdamos tampa dar minkštesnės ir saldesnės, o šilta feta sukuria kreminę, šiek tiek sūrią priešpriešą.

Vaisiai ir daržovės yra gyvybiškai svarbūs imuniteto stiprinimui – jie aprūpina organizmą skaidulomis, vitaminais ir bioaktyviais junginiais, kurie mažina chroninių ligų riziką ir stiprina odoje, gleivinėje bei žarnyne esančius apsauginius mechanizmus

Baltosios figos moksliškai žinomos kaip Ficus carica ir yra giminingos šilkmedžiui. Botaniniu požiūriu, kiekviena figa – ne vienas vaisius, o tūkstančiai mažų žiedų, susitelkusių į vieną struktūrą.

Šis sumuštinis – puikus būdas pasisotinti, pamaitinti žarnyno mikrobiotą skaidulomis, gauti ilgalaikės energijos ir įtraukti dar vieną augalinę kombinaciją į savo savaitės „30 augalų“ iššūkį.

Skraidinti ananasai – tai šviežumo garantas. Jie surenkami, atrenkami ir oro transportu per kelias paras pasiekia Europą. Taip užtikrinama, kad ant jūsų stalo jie atsidurtų tokie pat švieži, lyg būtumėte juos patys nusiskynę Kosta Rikos plantacijoje.

Ar kada pagalvojote, kaip vienas nedidelis prieskonių maišelis gali pakeisti visą patiekalą? „Mangų mangas“ savo kelionę pradėjo nuo klasikinio gvakamolės prieskonių mišinio, o šiandien jų turime jau net keturis – kiekvienam skoniui ir nuotaikai.

Atraskite šias ypatingas vynuoges ir sužinokite, kodėl Moyca ūkis laikomas vienu inovatyviausių vynuogių augintojų pasaulyje. Nuo Cotton Candy iki Muscat Beauty ir K3 – kiekviena vynuogė yra nedidelė, skani meilės ir rūpesčio dalelė.

Maya – ne tik skaniausi, bet ir pirmieji mūsų atsiskraidinti mangai. Todėl visada tampame truputį sentimentalūs. Maya sezonas primena, dėl ko ir kaip pradėjome burti šią dėl vaisių pakvaišusią bendruomenę.

Šiandien mangostanai auginami daugelyje atogrąžų kraštų, o Tailandas yra didžiausias jų augintojas pasaulyje. Taip pat reikšmingi tiekėjai – Indonezija, Malaizija, Vietnamas ir Filipinai. Nedideliais kiekiais jie auginami ir tropinėse Afrikos, Pietų Amerikos bei Australijos dalyse.

Kviečiame susipažinti su tikrais milžinais – Corallo rūšies melionais iš Sardinijos, Italijos. Kodėl milžinais? Nes vienas toks melionas svėrė kaip solidus arbūzas – apie 3 kg!

Mangų mangas šiuo metų laiku siūlo tikrą kaulavaisių šventę, nes asortimente apsigyvena: plokštieji nektarinai (platerinai), plokštieji persikai (paraguayo), abrikosai, raudonieji abrikosai, o kartais net ir retesni, įdomūs ICE rūšies persikai.

Jau kelis metus Mangų mangas komanda džiaugiasi, galėdami į Lietuvą atvežti vieną nuostabiausių tropinių vaisių – Samba veislės papają, užaugintą po Brazilijos saule ir dabar pasiekiamą čia, Lietuvoje!

Ar kada nors pastebėjote mūsų rezervacijoje plaukuotus tamsiai raudonos, beveik bordo ar rudos spalvos kamuoliukus? Tai buvo rambutanas – vienas egzotiškiausiai atrodančių vaisių mūsų rezervacijoje! Iš vidaus vaisius primena ličį (iš tiesų, jie – giminaičiai), tad skonis irgi turi panašumų. Vis dėlto rambutanų kilmė, istorija ir maistinė vertė – unikali. Kviečiame susipažinti!

Drakono vaisius, dar vadinamas pitaja arba pitachaja, – tai tropinis vaisius, atrodantis lyg iš pasakos. Jo išorė – ryškiai rožinė arba geltona su žalsvomis „žvynuotomis“ ataugomis, o vidus nusėtas mažomis juodomis sėklomis.

Namie gaminti mango ledai ne tik atgaivina, bet ir suteikia energijos, nes juose dera vaisių šviežumas ir varškės baltymai.

Datulės – tai ne tik natūralus saldėsis, bet ir tikras lobis mūsų organizmui. Datulės auginamos jau daugiau nei 6000 tūkstančius metų. Manoma, kad jos kilusios iš Persijos įlankos.

Pasiruoškit nustebti ir nustebinti kitus, nes šie sumuštinukai su saldžiais persikais ir jalapeno pipirais (ar paprika – kas čia žino, visi vadina juos taip, kaip jiems patogu) verčia iš kojų.

Kai susitinka pažangios technologijos ir prinokę, geriausi vaisiai, gimsta tikras gėris – šaltai spaustos, nepasterizuotos, natūralios vaisių sultys!

Tarp žodžių vasara ir panzanella salotos drąsiai galima dėti lygybės ženklą. Italija turi daugybę savybių, dėl kurių šią šalį labai lengva įsimylėti, tačiau jos maistas ir receptai – verti visų liaupsių. Šios salotos – ne išimtis. Tai dar viena priežastis pamilti Italiją.
Mums - tai gerokai daugiau nei verslas. Per keletą metų pavyko suburti didelę skaniausių vaisių mėgėjų bendruomenę įvairiuose Lietuvos miestuose. Vaisių dalybose susitinkame kiekvieną savaitę, apsikeičiame šypsenomis, patarimais, receptais ir pastebėjimais. Turime nuostabią komandą, kuri deda visas pastangas, kad bendruomenė liktų patenkinta. O už viso to dar stovi geriausi augintojai ir partneriai iš viso pasaulio. Jiems esame be galo dėkingi. Už kiekvieno skanaus vaisiaus slepiasi nuostabūs žmonės ir jų istorijos. Tikimės, vieną dieną visi visi susirinksime į didžiulę šventę, kur galėsime susipažinti, pabendrauti, sužinoti ir tiesiog puikiai pasilinksminti. Mums - svajonė ne tik išsipildė, bet ir pranoko visus lūkesčius, tad pažadame ir toliau rūpintis, jog atostogų skonio niekada nepritrūktų.




