Istorijos

Kelionė po Ispanijos ūkius - Jūsų pamiltos anonos, "Adora" pomidorai ir traškios paprikytės

Ispanijos ūkiai iš aukštai
Antroji kelionės diena saulėtoje Ispanijoje. Šį kartą turėjome misiją - perduoti Lietuvos trispalvę lietuvaičiui, gyvenančiam Granadoje ir atiduodančiam daugybę savo darbo valandų tam, kad „Mangų Mango“ bendruomenę pasiektų geriausi Ispanijos vaisiai ir daržovės.

Iš Kupiškio į Ispaniją: netikėta Eduardo istorijos pradžia

Įsivaizduokite - 2000-ieji metai, Kupiškis. Jums penkiolika. Tėvai sako - keliaujam į Ispaniją atostogų. Bet atvykus į Ispaniją sužinote, jog iš tiesų planas visai kitoks. Atvykote ne atostogų, o likti čia gyventi visam laikui. Taip nutiko mūsų draugui Eduardo (lietuviškai - Edvardui), kuriam turime būti dėkingi už daugelį Ispanijos gėrybių, kurios pasiekia „Mangų mango“ bendruomenę.
netikėta Eduardo istorijos pradžia
Visada buvo aktyvus ir darbštus, tad baigęs mokslus pradėjo veiklą Ispanijos restoranų versle. Siekdamas restoranų svečiams pasiūlyti skaniausius patiekalus, Eduardo susipažino ir su vis daugiau ūkininkų, auginančių išskirtinius vaisius ir daržoves. Veikla taip sudomino, kad po truputį ėmė domėtis galimybėmis šiame dažnai romantizuojamame, bet be galo sunkiame sektoriuje.

Misija – atostogų skonis Jūsų namuose

Kai susipažinome ir pradėjome kartu organizuoti gėrybių siuntas į Lietuvą, matydamas Jūsų atsiliepimus Edvardas pradėjo jausti dar didesnę šio darbo prasmę, susitapatino su mūsų misija - atvežti į jo gimtą Lietuvą tikrą atostogų skonį. Ilgainiui šis darbas tapo pagrindiniu ir restoranų veiklai tiesiog nebeliko laiko. Pardavęs restoranų verslą, dabar Eduardo ieško kokybiškų vaisių ir daržovių augintojų, net pats investuoja į keletą ūkių ir rūpinasi, kad puikaus skonio Ispanijos vaisiai ir daržovės pasiektų Jus.
Misija - atostogų skonis Jūsų namuose

Iššūkiai kuriuos diktuoja vaisiai

Kaip ir mes pradėdami „Mangų Mangą“, taip ir Eduardo tada dar neįvertino, kiek daug pastangų reikalauja darbas su šviežiais vaisiais, kiek daug įtakos turi besikeičiantys orai, vėluojanti logistika, darbuotojų asmeninė atsakomybė ir noras darbą atlikti puikiai.
Iššūkiai kuriuos diktuoja vaisiai
Kaip darbas su ūkiais atrodo iš tikrųjų? Darbų daug, laiko mažai. Tad nieko nelaukdami kartu su Eduardo sėdome į automobilį ir patraukėme link ūkių. Šiandienos tikslas - susipažinti su anonų, „Adora“ rūšies pomidorų ir traškių besėklių paprikų ūkiais.

Pirmoji stotelė: 30 metų puoselėjamas anonų ūkis

Mus pasitiko Fernando, kuris šį ūkį puoselėja jau trisdešimt metų. Vaikystėje Fernando tėtis po darbų parnešdavo šių vaisių iš netoliese esančių sodų. Fernando taip įsimylėjo anonas, kad užaugęs ir norėdamas kurti savo ūkį pasirinko būtent jas. Kasdien puoselėja kiekvieną medį, ieško skaniausių, tvariausių šio kaprizingo vaisiaus rūšių.
Anonos
Prieš žengdami į ūkį privalėjome užsimauti plastikinius antbačius - ne tam, kad batai neišsiteptų. Fernando taip saugo augalus, kad iš kitų laukų neatneštume kokių ligų. O kiekviena anona yra apgaubiama specialiu popieriniu maišeliu, kad būtų apsaugota nuo vėjo, lietaus ir saulės. Nors daugybė vaisių augintojų automatizuoja vaisių fasavimo linijas, anonų atveju siekiant jas apsaugoti, daugybė darbo vis dar atliekama švelniais rankų judesiais.

Ką reikia žinoti apie anonas?

Labai rūpėjo ir iš pirmų lūpų gauti paaiškinimą apie sklandantį mitą, jog anonos kauliukai nuodingi ir juos valgyti griežtai draudžiama.
Ar kauliuką galima suvalgyti? Taip, nieko nenutiks.
Ar reikia? Žinoma, ne, - gavome trumpą ir aiškų atsakymą.
Anonų kauliukai
Pastaruoju metu internete gausu informacijos, jog anonos yra pats efektyviausias vaistas nuo vėžinių ląstelių dauginimosi. Nors anonose tikrai gausu antioksidantų, padedančių kovoti su įvairiais uždegimais, ir tai tikrai vienas sveikiausių vaisių, dėl kovos su įvairiausiomis ligomis moksliniai tyrimai tik prasideda ir reikėtų suprasti, kad vieno stebuklingo vaisto nėra, - akcentuoja šių gėrybių augintojas. Daugiau detalių iš anonų ūkio pamatysite pažiūrėję video.
Taip pat norintiems sužinoti daugiau apie anonas, esame paruošę blog'o įrašą būtent apie jas. Paskaityti galite paspaudę čia.

Antroji stotelė: ispanų pasididžiavimas „Adora“ pomidorai

Po pietų atvykome į didžiulį šiltnamį, kur auga tikras ispanų pasididžiavimas – „Adora“ rūšies pomidorai. Tai aukščiausios kokybės pomidorų veislė, kuri išsiskiria briaunuota forma ir sodria, tamsiai raudona, kartais net į rudumą pereinančia spalva. „Adora“ pasižymi intensyviu aromatu ir puikiai subalansuota, sodria saldumo bei malonios rūgštelės pusiausvyra, kuri dažnai primena tradicinius, „senovinius“ daržo pomidorus.
ispanų pasididžiavimas „Adora“ pomidorai

Karštis ir virusai: griežti reikalavimai šiltnamiuose

Kad užtikrintų teisingą pomidorų nokimą, ūkiai privalo užtikrinti labai aukštą – iki 37 laipsnių – temperatūrą dieną, bet naktį labai stipriai vėsinti, kad išgautų išskirtinį saldumą. Nors buvo be proto karšta, prieš patenkant į šiltnamį teko nusidezinfekuoti batus ir apsimauti baltus kostiumus. Vėlgi, pasirodo Ispanijoje siaučia žmonėms nekenksmingi, bet pomidorų derlių niokojantys virusai, nuo kurių ūkiai labai griežtai saugosi.
griežti reikalavimai šiltnamiuose

Trečioji stotelė: traškios besėklės paprikos

Apžiūrėję vis dar nokstančius pomidorus, nuvykome į paprikų ūkį, kurių sezonas jau prasidėjo ir pirmoji siunta buvo tik ką išvykusi link Lietuvos. 2025 metais išsikėlėme tikslą, šalia nuostabių egzotinių skonių, bendruomenei pasiūlyti ir kokybiškų daržovių. Šios paprikytės iš karto tapo visų pamėgtu užkandžiu.
traškios besėklės paprikos
Besėklės raudonosios ir „Tatayoyo“ paprikos buvo išveistos natūraliu selekcijos būdu, be jokios genetinės modifikacijos. Po ilgų metų auginimo ir selekcijos – atsirado rūšys, pelniusios ne vieną inovacijų ir skonio apdovanojimą jų augintojams.

Kas toliau? Bendruomenės vizija ir ateities kelionės

Visada norėjome, kad „Mangų mango“ bendruomenės augintojai ir gėrybių valgytojai vieni kitus pažintų, laikytų draugais ir visi kartu švęstų nuostabiai skanų gyvenimą. Tikimės, vieną dieną visus Jus pakviesime į „Mangų mango“ bendruomenės festivalį, o kol kas kviečiame bent video formatu nusikelti į ūkius, iš kurių atkeliauja tikri atostogų skoniai.
Sekite naujienas ir toliau, nes kita išvyka – tikras desertas. Keliausime į visų mūsų pamiltų ispaniškų „Hass“ avokadų plantaciją bei vieną gražiausių pasaulyje mangų ūkių. O toliau lauks Italija, Pietų Afrikos Respublika, Peru.